måndag 23 augusti 2010

Behöver skolbibliotek böcker?

Kika på nedanstånde filmklipp för en intressant diskussion kring tryckta böckers roll i det samtida skolbiblioteket. Diskussionen belyser också skolbibliotekariens yrkesroll på ett bra sätt. Kontentan är att den digitala erans elever (inte helt oväntat) kräver mer vägledning av professionella informationspecialister. Den kunskapen saknar ofta lärare. Något som nämns i klippet, och som jag personligen tror är oerhört viktigt, är att tillgängliggöra och förenkla tekniken, så att den blir enklare att använda i studiesyften. Information kan lätt bli ett informationsöverflöd som snarare försvårar för elevens lärande. Vikten av en mångfald medietyper kan inte nog understrykas. Alla individer lär på olika sätt, därför behöver vi den tryckta boken i samma utsträckning som ljudböcker, filmer och bra webbmaterial.

Se klippet nedan - och fundera över hur skolbibliotekets mediebestånd förändras om man på allvar menar att alla elever har olika lärstilar och därför kräver en mångfald medieformer och lärandesituationer.

2 kommentarer:

 1. Takk for at du fant frem dette viktige videoklipp - dette og dine kommentarer er nå på den Nordiske NING for skolebibliotekarer: http://skolebibliotek.ning.com
  Håper på kommentarer fra dine kollegaer :-)

  mvh Niels Damgaard
  Redaktør

  SvaraRadera
 2. Tack själv! Ert nätverk är en ny favorit på nätet!

  SvaraRadera